Az Eris a legnehezebb és a második legnagyobb eddig felfedezett törpebolygó a egész Naprendszerben.
Először 2005 januárjában találták meg és még ugyan ebben az évben bizonyították létezését.
A Napot 558 év alatt kerüli meg, egyetlen egy holdját pedig, a Dysnomia névre keresztelték.
Az Eris háromszor távolabb kering a Naptól, mint a Plútó és első mérések alapján nagyobbnak is tűnt nála, így a 10. bolygó néven kezdték emlegetni.

Viszont nem az Eris volt akkor az egyetlen új bolygó, amit felfedeztek, mert ott volt például az a Haumea is, amiről egy külön videót láthattok a jobb felső sarokra vagy a kommentszekcióban található linkre kattintva.

Az újonnan felfedezett égitestek nagy fejtörést okoztak a csillagászoknak, mert nem tudták eldönteni hova sorolják a Plútóhoz hasonló objektumokat.
Ezek az égitestek ugyan nem érték el egy nagyobb kőzetbolygó méretét, de mégis ugyanúgy a Nap körül keringtek, ahogy a többi hivatalosan elfogadott bolygó a naprendszerben.

Az ügyet végül a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) zárta le, amely 2006. augusztus 24-én lefokozta a Plútót törpebolygóvá, és ezzel a többi újonnan megtalált kisbolygó is ebbe a kategóriába került.

Későbbi kutatások aztán megerősítették, hogy az Eris mégsem nagyobb a Plútónál, mert a Földről nézve egy időre egy távoli csillagot fedett el, ezzel sikerült pontosítani nagyságát.

Az Eris átmérője 2326 km a Plútóé pedig 2376,6 km.

Tömege viszont 27% nagyobb a Plútóénál, anyagát többnyire kőzet teszi ki, és csak egy nagyon vékony jeges köpeny boríthatja felszínét.

Az Eris továbbá olyan fényes, hogy becslések szerint a második legfényesebb objektum a Naprendszerben a Szaturnusz Enceladusa holdja után

További információk

  • Általános iskola, Középiskola
  • magyar